Wat moet je allemaal weten over de autoverzekering?

Voor heel wat verschillende verzekeringen die op de markt zijn terug te vinden geldt dat ze er bekend om staan ontzettend populair en belangrijk te zijn. De belangrijkste verzekering van allemaal waar je voor kan kiezen is echter de zogenaamde autoverzekering. Dit geldt althans voor mensen die eigenaar zijn van een eigen voertuig. Uiteraard laten we ook de verplichte zorgverzekering even buiten beschouwing. Haar belang spreekt namelijk voor zich. Hoe dan ook, van zodra je met je auto deel wenst uit te maken van het Nederlandse verkeer is een specifieke autoverzekering afsluiten van cruciaal belang. Alles wat je hier zeker over moet weten ontdek je met onderstaande informatie.

Waarom is de autoverzekering een verplichte verzekering?

In eerste instantie vragen heel wat mensen zich (geheel terecht) af waarom de autoverzekering een verplichte verzekering is. Laat ons in eerste instantie beginnen met te stellen dat deze verplichting niet alleen hier in Nederland geldt. Ook in andere (Europese) landen is het dan ook zo dat je rekening dient te houden met eenzelfde verplichting die geldt voor het afsluiten van de WA-verzekering. Dit gezegd hebbende komt ze in andere landen doorgaans wel voor onder een andere naam. In België heet deze verzekering bijvoorbeeld niet de WA-verzekering, maar de BA-verzekering.

De reden waarom deze autoverzekering wettelijk verplicht is heeft vooral te maken met de financiële situatie van mensen die deel uitmaken van het Nederlandse verkeer. Vroeger toen de verzekering niet bestond was het zo dat mensen wel eens durfden tegen een vervelende verrassing aan te lopen. Tegenwoordig is dat niet langer het geval doordat de WA-verzekering voor schade aan derden verplicht is. De invoering van deze verplichte verzekering is dus eigenlijk alleen maar goed geweest.

Lees tip:  Is een stoere Enduro helm voor motor geschikt voor jou?

Onderscheid tussen een particuliere en zakelijke autoverzekering

Ben je van plan om een autoverzekering af te sluiten? Dan zal je altijd rekening moeten houden met het verschil in mogelijke aard van de verzekering. We maken hierbij in het bijzonder een onderscheid tussen particuliere en zakelijke autoverzekeringen. Voor particuliere doeleinden kies je uiteraard voor een standaard verzekering voor je auto terwijl bedrijven verplicht zijn om één van de bedrijfsautoverzekeringen af te sluiten. Vergis je op dit vlak niet, het is ontzettend belangrijk om hier rekening mee te houden. Als bedrijf een particuliere verzekering voor je auto afsluiten (of omgekeerd) zou in de praktijk zomaar voor vervelende verrassingen kunnen zorgen.

Op welke manieren kan je deze verzekering afsluiten?

De autoverzekering valt op verschillende manieren af te sluiten. In eerste instantie is er uiteraard de WA-verzekering die zorgt voor een dekking van schade aan derden. Dat is echter niet alles. Voor heel wat mensen geldt dat ze van mening zijn dat dit type van verzekering niet echt weet te voldoen aan alle vooropgestelde verwachtingen. Het ontbreken van dekkingen voor eigen schade is wat dat betreft natuurlijk wel een zeer belangrijk aandachtspunt. In ieder geval, alle verschillende soorten autoverzekeringen zijn hieronder alvast even voor jou op een rijtje gezet.

1.) De WA-verzekering voor auto’s

De meest beknopte autoverzekering is uiteraard de zogenaamde WA-verzekering. Voor dit exemplaar geldt dat ze uitsluitend de schade gaat verzekeren die jij veroorzaakt aan derden. Dat is op zich voldoende om te voldoen aan de wettelijke verplichting die geldt, maar daar tegenover staat dat het tegelijkertijd ook niet voldoende is om optimaal tegemoet te komen aan de verwachtingen van de verzekeringnemer. Je betaalt namelijk eigenlijk voor een verzekering die bij schade (ook aan je eigen voertuig) op geen enkele manier de zelf geleden schade zal dekken. Waarom veel mensen deze keuze dan alsnog maken? Vooral omdat de WA-verzekering voor auto’s er uiteraard bekend om staat de meest voordelige te zijn van alle autoverzekeringen die er op de markt bestaan.

Lees tip:  Waar kan je jouw sloopauto kwijt?

2.) De WA+ beperkt cascoverzekering

De gulden tussenweg tussen enerzijds de WA-verzekering en anderzijds de allriskverzekering is uiteraard de WA+ beperkt cascoverzekering. Voor dit type van verzekering geldt dat ze wel degelijk een aantal extra dekkingen voorziet voor schade aan het eigen voertuig. Het gaat daarbij om:

  • Veroorzaakte schade door een aanrijding met een dier;
  • Joyriding of schade als gevolg van een inbraak of diefstal;
  • Glasschade waar ook een sterretje dat ontstaat in de voorruit onder valt;
  • Schade als gevolg van natuurgeweld;
  • Brandschade die ontstaat aan je voertuig;

De bovenstaande dekkingen zullen voor veel mensen toch een beetje extra zekerheid weten te bieden. Dit terwijl dit type autoverzekering op financieel vlak toch nog steeds als voldoende toegankelijk kan worden bestempeld voor heel wat mensen. In ieder geval, wanneer een allrisk voor jou duidelijk een brug te ver is, maar je toch graag wil kunnen rekenen op bepaalde dekkingen voor eigen schade kan deze verzekering voor jou zeker en vast een prima keuze zijn.

3.) De WA+ volledige cascoverzekering

De meest complete autoverzekering die af te sluiten valt op de markt is uiteraard de WA+ volledige cascoverzekering. Voor deze zogenaamde allriskverzekering geldt dat ze alle mogelijke dekkingen aanbiedt die je voor jouw auto maar kan wensen. Het gaat hierbij dan in de basis om alle dekkingen uit de beperkte autoverzekeringen aangevuld met de dekking voor eigen schade. Ondanks het feit dat je auto op deze manier uiteraard optimaal is verzekerd moet het gezegd dat deze verzekering toch niet voor iedereen even interessant is. Dat is te wijten aan de stevige kostprijs waarover ze beschikt. De hoge verzekeringspremie maakt deze verzekering eigenlijk alleen maar geschikt voor mensen die ervoor hebben gekozen om een nieuwe, dure auto aan te kopen.

Lees tip:  Alles over kentekenplaten

Hoe bepaal je de voor jou beste autoverzekering?

De verschillende autoverzekeringen die er op de markt zijn terug te vinden hebben we hierboven alvast even uitgebreid voor jou op een rijtje gezet. Nu is het natuurlijk aan jou om een keuze te maken. De beste autoverzekering voor jouw specifieke situatie zal vooral worden bepaald aan de hand van drie belangrijke factoren. Het gaat hierbij dan concreet om de onderstaande:

  1. Het budget welke je voorhanden hebt voor de autoverzekering in kwestie;
  2. Hoeveel kilometers er met het voertuig wordt gereden op jaarbasis;
  3. Over welke waarde het voertuig beschikt;

Hou er bovendien rekening mee dat de allriskverzekering in bepaalde gevallen helemaal niet valt af te sluiten. Is de auto bijvoorbeeld te oud en is ze nog niet allrisk verzekerd geweest? Dan zal je tot de vaststelling komen dat je verplicht zal zijn om te kiezen voor een meer beknopte verzekering bij Alpina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *