Waarom u altijd moet controleren of uw auto echt op slot is

Niemand wil de frustratie, angst en woede ervaren die voortkomen uit het besef dat je auto is gestolen. Helaas is dit de realiteit voor sommige mensen, want autodiefstal komt maar al te vaak voor. Als u een paar minuten de tijd neemt om te controleren of uw auto echt op slot zit, kunt u voorkomen dat u slachtoffer wordt van dit misdrijf. Controleren of uw auto op slot zit, is een belangrijke stap die u het gedoe van aangifte doen en de kosten van vervanging van uw auto kan besparen. Met een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen kunt u ervoor zorgen dat uw auto veilig blijft.

Wat is autodiefstal?

Autodiefstal is het ongeoorloofd gebruik of meenemen van een voertuig zonder toestemming van de eigenaar. Het is een van de meest voorkomende misdrijven ter wereld en een strafbaar feit in alle staten. Autodiefstal kan variëren van de diefstal van een enkele auto tot de diefstal van meerdere auto’s van een perceel. Autodiefstallen kunnen het gevolg zijn van een joyride, een criminele onderneming of gewoon een opportunistisch individu dat snel geld wil verdienen.

De meest voorkomende vorm van autodiefstal is “joyriding”, waarbij iemand een auto voor korte tijd meeneemt en daarna weer terugbrengt. Deze vorm van diefstal doet zich vaak voor wanneer iemand een auto vindt die niet op slot is of waarvan de sleutels in het contact zitten. De dief neemt de auto dan mee voor een snelle joyride en brengt hem weer terug. Joyriding is vaak een gelegenheidsdelict en wordt meestal gepleegd door jongeren.

Andere vormen van autodiefstal zijn het stelen van een auto voor de onderdelen, het stelen van een auto om andere misdrijven te plegen, of het stelen van een auto alleen om hem te verkopen. Autodiefstallen kunnen ook worden gepleegd door georganiseerde misdaadbendes, die het gemunt hebben op auto’s die niet op slot zijn of waarvan de sleutels in het contact zitten.

Lees tip:  Laadt jouw BMW i3 thuis op met de nieuwste laadpaal

Veel voorkomende tekenen dat uw auto is gestolen

Als uw auto is gestolen, zijn er enkele veel voorkomende tekenen die erop kunnen wijzen dat de auto zonder uw toestemming is meegenomen. Het meest voor de hand liggende teken is dat uw auto wordt vermist. Als u uw auto niet kunt vinden op zijn gebruikelijke parkeerplaats, kan hij gestolen zijn. Andere tekenen die erop kunnen wijzen dat uw auto is gestolen zijn onder andere:

 • – Keyless entry werkt niet
 • – Ongewone krassen of deuken in de auto
 • – Gebroken glas of andere tekenen van inbraak
 • – Ontbrekende items uit de auto zoals uw stereo, CD-speler of GPS
 • – Ongewone geuren in de auto, zoals benzine of andere chemicaliën

Als u een van deze tekenen opmerkt, is het belangrijk om de diefstal onmiddellijk bij de politie aan te geven.

Hoe zorgt u ervoor dat uw auto op slot zit?

De beste manier om te voorkomen dat uw auto wordt gestolen, is ervoor te zorgen dat hij op slot zit. Het beste is om een extra autosleutel te hebben. In het geval de eerste stuk gaat heb je altijd nog de andere om op terug te vallen. Het bijmaken van een autosleutel is overigens ook zo gedaan. Dit is een eenvoudige stap die veel kan bijdragen aan de veiligheid van uw auto. Er zijn een paar manieren om uw auto op slot te doen:

 • – Doe altijd uw autodeuren op slot als u hem verlaat.
 • – Gebruik een autoalarmsysteem om potentiële dieven af te schrikken.
 • – Installeer een stuurslot of een andere aftermarket diefstalbeveiliging.
 • – Parkeer op goed verlichte plaatsen en op plaatsen waar veel voetgangers komen.
 • – Laat uw auto nooit draaien met de sleutels in het contact.
 • – Laat nooit waardevolle spullen achter in uw auto.
Lees tip:  BMW onderdelen waar elke eigenaar voor moet zorgen

Deze eenvoudige stappen kunnen ervoor zorgen dat uw auto veilig blijft.

Technologische vooruitgang voor autobeveiliging

Technologie is de afgelopen jaren een belangrijk onderdeel van de autobeveiliging geworden. Er zijn verschillende technologische ontwikkelingen die helpen om autodiefstal tegen te gaan. Deze omvatten:

 • – GPS tracking apparaten die u kunnen helpen uw auto te lokaliseren als deze gestolen is.
 • – Sleutelloze toegangssystemen die een unieke code vereisen om de auto te ontgrendelen.
 • – Automatische ontstekingssystemen waarbij een sleutel nodig is om de auto te starten.
 • – Startonderbrekers die voorkomen dat de auto start zonder de juiste sleutel.
 • – Beveiligingssystemen die inbraken kunnen detecteren en de autoriteiten waarschuwen.

Deze technologische vooruitgang helpt om autodiefstal veel moeilijker te maken.

Statistieken over autodiefstal in de VS

Volgens de FBI zijn er in 2019 773.139 autodiefstallen gemeld. Dit is een daling van 2,4% ten opzichte van het voorgaande jaar. De meest gestolen voertuigen waren Ford pick-up trucks, gevolgd door Honda auto’s en Chevrolet pick-up trucks. Californië had het hoogste percentage autodiefstallen met meer dan 145.000 gerapporteerde diefstallen, gevolgd door Texas en Florida.

De kosten van gestolen auto’s zijn ook gestegen. Volgens het National Insurance Crime Bureau was de gemiddelde waarde van een gestolen auto in 2019 $7.708. Dit is een stijging van 2,6% ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze kosten kunnen nog hoger zijn voor luxe auto’s, die tienduizenden dollars kunnen kosten om te vervangen.

De kosten van autodiefstal

Autodiefstal kan grote financiële gevolgen hebben voor de slachtoffers. Niet alleen moeten zij betalen voor de kosten van vervanging van hun gestolen auto, maar ook voor gestolen voorwerpen zoals stereo’s, GPS-systemen en andere waardevolle voorwerpen. Ze kunnen ook moeten betalen voor de kosten van het slepen van de auto en eventuele andere kosten in verband met de diefstal.

Lees tip:  De beste thema’s voor een bruiloft

Naast de financiële kosten kan autodiefstal ook emotionele gevolgen hebben. Slachtoffers kunnen woede, angst en frustratie ervaren over het verlies van hun voertuig. Het kan ook een tijdrovend proces zijn om de diefstal aan te geven en met de verzekeringsmaatschappij samen te werken om de auto te vervangen.

Aangifte van autodiefstal

Als uw auto is gestolen, is het belangrijk zo snel mogelijk aangifte te doen bij de politie. De politie zal aangifte doen van de diefstal en het misdrijf onderzoeken. Het is belangrijk om bij de aangifte zoveel mogelijk details te verstrekken. Dit omvat het merk en model van de auto, het kenteken en andere identificerende kenmerken.

Verzekering tegen autodiefstal

Een autoverzekering kan u beschermen tegen de financiële kosten van autodiefstal. In de meeste staten moeten bestuurders een autoverzekering hebben om legaal een auto te mogen besturen. Het is belangrijk om uw polis te controleren om ervoor te zorgen dat u gedekt bent in geval van diefstal. Sommige polissen dekken de kosten van de auto, terwijl andere alleen de kosten van de gestolen voorwerpen dekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *