Alle redenen waarom je motorolie in huis moet hebben

Olie is cruciaal in de maatschappij en het is een breed begrip, omdat het voor verscheidene doeleinden gebruikt wordt. In de autowereld is bijvoorbeeld motorolie niet weg te denken. Deze term veroorzaakt wel eens wat verwarring, omdat men dan denkt aan zware stroopachtige olie. Motorolie valt echter meer onder de smeeroliën. Het is bedoeld als smeermiddel om de losse onderdelen van de motor van je auto soepel te laten werken. 

Waarom heb je motorolie nodig?

Uit de inleiding is al naar voren gekomen dat motorolie voor een voertuig een belangrijke smeerolie is. Het is immers de olie, die alles soepel houdt in de motor van je auto. Er zijn vijf redenen waarom smeerolie nodig is in de motor:

  • De smeerolie heeft een verkoelende werking op je motor en houdt deze koel.
  • Smeerolie zorgt voor de smering van alle bewegende onderdelen in je motor. Deze blijven na smering soepel.
  • Slijtage en gruis worden door de olie afgevoerd.
  • Het beschermt tegen oxidatie.
  • De smeerolie zorgt voor een afdichting van de cilinderwand en de zuiger door de oliefilm.

Niet slechts een uitvoering

Er zijn verschillende soorten motorolie inmiddels op de markt. Ten eerste heb je minerale olie. Vroeger reden auto’s op dit type olie. Het is een product dat uit aardolie gehaald wordt. Het is beter bekend onder de term LPG. Ook heb je synthetische olie. Deze wordt in een laboratorium vervaardigd. Het voordeel van deze olie is dat de moleculen langer worden gemaakt, waardoor de olie langer houdbaar is. Tevens glijden de moleculen veel beter langs elkaar heen, waardoor er minder wrijving ontstaat. Dit leidt tot een afname van het brandstofverbruik. Als derde heb je nog semi synthetische olie, wat een combinatie is van minerale en synthetische olie. 

Lees tip:  Verhuisdozen – omdat je niet zonder je spullen naar een nieuw domicilie vertrekt

Waarop letten bij aankoop?

Zoals er meerdere automerken en -types zijn, zo zijn er ook meerdere motoroliën verkrijgbaar. Het kan zijn dat een bepaald type motor op een bepaalde motorolie loopt. Het klimaat waarin je leeft, kan ook beslissend zijn bij de vraag welke olie je moet nemen. Op twee manieren kun je ontdekken welke olie in jouw auto hoort. In het serviceboekje van je auto vind je altijd het type smeerolie terug. Het merk olie maakt niet uit; je moet echt letten op de soort olie die je in je motor doet. Bij oliesmeermiddelen.nl krijg je deze verschillende soorten smeerolie voor een scherpe prijs.

Verkeerde aankoop gedaan?

Op bovenstaande punten moet je altijd goed letten, wanneer je motorolie aanschaft. Verkeerde smeerolie kan namelijk leiden tot het stukgaan van je motor en dan ben je verder van huis. Ben je het serviceboekje van je auto kwijt? Geen probleem. Op meerdere websites kun je op basis van jouw kenteken achterhalen welke olie in je motor moet.

Goed bijhouden

Het peil van je motorolie is iets wat je goed moet bijhouden. Rijdt je auto rond met verouderde olie, dan kan dit ten koste gaan van de prestaties van je motor. Controleer daarom van tijd tot tijd je oliepeil om onaangename verrassingen te voorkomen. De oliepeilstok geeft aan of je een goede hoeveelheid bij je draagt en of je olie niet vervuild is. Denk niet: mijn olielampje in de auto brandt nog niet, dus het zal wel goed zijn. Gaat dit lampje aan, dan ben je namelijk al te laat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *