Milieuzones, wat betekent dit voor jouw auto?

Steeds meer steden in Nederland voeren een milieuzone in. Een milieuzone of lage-emissiezone is een regio in de stad waar bepaalde voertuigen worden geweerd, omdat deze niet zuinig genoeg zijn. De uitlaatstoffen van deze voertuigen bevatten te veel fijnstof en roet, waardoor ze het milieu beschadigen. 

Welke steden maken gebruik van de milieuzone?

Momenteel maken dertien grote steden in Nederland gebruik van de milieuzone. We zetten ze voor je op een rij:

 • Amsterdam 
 • Arnhem
 • Breda
 • Delft
 • Den Haag
 • Eindhoven
 • Leiden
 • Maastricht
 • Rijswijk
 • Rotterdam,
 • s-Hertogenbosch
 • Tilburg 
 • Utrecht

Naar verwachting zullen meer gemeenten de milieuzone invoeren, zodat steden meer autoluw worden en hun groene doelstellingen kunnen behalen. Nederland is overigens niet het enige land die gebruik maakt van milieuzones. Ook in andere landen in Europa, zoals Duitsland, Frankrijk, België en Italië is de milieuzone ingevoerd.

Welke voertuigen mogen niet de milieuzone in?

Per gemeente kunnen de regels van de milieuzone verschillen. De ene stad hanteert strengere voorwaarden dan andere. In de basis zijn de regels wel hetzelfde. Zo is het verboden voor dieselvrachtauto´s om de milieuzone in te rijden. In Amsterdam, Arnhem en Utrecht geldt de milieuzone ook voor personen- en bestelauto’s die rijden op diesel. Daarnaast heeft Amsterdam ook een milieuzone voor brom- en snorfietsen. Den Haag zal per 1 december 2020 een milieuzone voor brom- en snorfietsen invoeren.

Vanaf 1 januari 2020 zijn er nieuwe landelijke verkeersregels voor gemeenten met een milieuzone ingevoerd. Volgens de nieuwe regels hebben oude dieselpersonen-, -bestel- en -vrachtauto’s en dieselautobussen geen toegang tot een milieuzone. Dit gaat om voertuigen die voor 2010 zijn gebouwd. 

Lees tip:  De juiste laadpaal kopen

Naast het bouwjaar is de uitstoot van het dieselvoertuig ook van belang. Deze wordt bepaald aan de hand van de emissieklasse. De emissieklasse werkt op een schaal van nul tot zes. Hierin is nul het meest bevuilend en voertuigen met een emissieklasse van zes, zijn het schoonst. 

Wat zijn de gevolgen van de milieuzone?

Met de invoer van de milieuzone is het niet mogelijk om voor bepaalde voertuigen de stad in te kunnen rijden. Voor bewoners van de gemeente is het van belang om een schonere auto aan te schaffen, als deze niet aan de voorwaarden voldoet. Daarbij stimuleert de gemeente de inwoner om een ander soort vervoermiddel te kiezen, zoals de fiets of het openbaar vervoer. 

Met de bestelbus de milieuzone inrijden voor werk? Hiervoor dient eerst ontheffing aangevraagd te worden bij de desbetreffende gemeente. Je kunt geen landelijke ontheffing aanvragen. Is dit niet mogelijk, dan zul je het voertuig buiten de milieuzone moeten parkeren en met ander vervoer verder gaan.

Parkeermogelijkheden voor de milieuzone

De gemeenten die een milieuzone hebben ingevoerd focussen zich momenteel op het creëren van extra parkeerplaatsen in de buurt van het grensgebied. Hierdoor is het nog wel mogelijk om rijdend bij de desbetreffende stad te komen. In Amsterdam zijn er al een aantal grote parkeergarages waarbij dit mogelijk is. Zo is het mogelijk om je personenauto of bestelbus te parkeren bij het Olympisch Stadion. Vanaf hier kun je verder met een ov-fiets, e-bike of het openbaar vervoer.

Voorbereid de weg op

Kom niet voor verrassingen en ga voorbereid de weg op. Vergelijk mobiliteiten om erachter te komen waar je kunt parkeren, voordat je de milieuzone nadert. Op deze manier worden de steden steeds schoner en heb jij niet te maken met vervelende boetes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *