Uw autoruiten blinderen, wat zijn de regels en heeft dit nut?

Steeds meer mensen beweren dat autoruiten blinderen veel toegevoegde waarde heeft. De ruiten van uw auto worden dan beplakt met een folie, zodat deze minder licht doorlaten en u dus minder last heeft van de zon. Er zijn folies in verschillende kleuren en met verschillende sterktes. Dat is belangrijk omdat er ook een regelgeving is omtrent autoruiten blinderen. Het kan namelijk ook tot een verlies van zicht leiden en dat is gevaarlijk. Hier leest u meer over deze optie en bepaalt u zelf of de autoruiten blinderen voor u een verstandige volgende stap is.

De regelgeving omtrent autoruiten blinderen

Als u uw autoruiten wilt laten blinderen, dan zal u merken dat dit niet zomaar overal is toegestaan. Zo moet de voorruit bijvoorbeeld minimaal 75 procent lichtdoorlatend blijven, zodat u uw veiligheid niet op het spel zet. Ook moeten de zijramen aan de voorkant van de auto minimaal 70 procent lichtdoorlatend blijven. Ook hier kunt u dus niet met een donkere folie in de weer. Uw specialist weet als het goed is exact wat de regelgeving is en wat wel en niet mag. Het is belangrijk dat u zich hieraan houdt, want het is mogelijk dat de politie u stopt en de lichtdoorlatendheid meet.

De voordelen van geblindeerde ramen

Het is niet voor niets zo dat steeds meer auto eigenaren besluiten om de achterruit te laten blinderen. Als autoruiten blinderen iets is waar u nog twijfels over heeft, dan vindt u hier de voordelen waarvan u na deze ingreep profiteert.

  • Laat uw autoruiten blinderen en het wordt minder snel warm in uw auto. Dat is fijn als u in de zon geparkeerd staat of als u in de zon rijdt. Het betekent direct ook dat u de airconditioner minder vaak nodig heeft en dus op brandstof bespaart.
  • Personen en kinderen op de achterbank hebben minder last van hitte en zon als de achter ramen geblindeerd zijn.
  • Nadat u uw achterruiten heeft laten blinderen heeft u meer privacy op de achterbank. Dat betekent dat u daar bijvoorbeeld rustig kunt borst voeden en een luier verschonen. Ook omkleden kan dan zonder gezien te worden.
Lees tip:  De beste thema’s voor een bruiloft

Nadelen autoruiten blinderen

Er zijn ook enkele nadelen te noemen. De politie kan u regelmatig aanhouden en dat zal vervelend worden, vooral als uw autoruiten geblindeerd zijn volgens de wettelijke regels. Een ander nadeel van autoruiten blinderen is dat slecht aangebrachte folie vroegtijdig kan gaan loslaten. Een goede garantieregeling dekt u daarvoor en laat dit altijd uitvoeren door een vakkundige specialist. Als laatste is het ook mogelijk om uw ramen te donker te maken en zo te veel van het zicht te verliezen. Het is belangrijk dat u een goede keuze maakt. Veel specialisten geven u dan de mogelijkheid even te rijden in auto’s met verschillende geblindeerde ramen, zodat u zelf kunt zien welke tint u mooi vindt en welke kleur voor u het beste is. Op die manier heeft autoruiten blinderen zeker toegevoegde waarde. Het is uiteindelijk aan u om te besluiten wat belangrijker voor u is, de voordelen of de nadelen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *