tweedehands auto

Deze 5 dingen moet je checken als je een tweedehands auto koopt

Besloten dat je een auto gaat kopen? Lekker! Niets is fijner dan in een auto rijden die helemaal van jou is. Een nieuwe auto is voor veel mensen een te dure aankoop en daarom kiezen we vaak voor het rijden in een tweedehandsauto oftewel een occasion. Er zijn erg veel occasions op de markt waar je de keuze uit hebt. Het kan dan ook een uitdaging zijn om er een uit te zoeken! Wij leggen je uit waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehandsauto.

1.      Vooronderzoek

Koop je een gloednieuwe auto, dan verkeert deze altijd in topconditie. Bij een tweedehandsauto ligt dat anders. Het aanbod in Nederland is groot, maar niet iedere auto of ieder merk is een goede keuze. Bepaal wat je zoekt in een auto en welke merken en modellen bij jou passen. Sommige automerken zijn betrouwbaarder dan andere. Aziatische automerken staan bijvoorbeeld bekend om hun degelijkheid.

2.      Gegevens van de auto

Aan de hand van het kenteken kun je veel ontdekken over de auto. Via de website van het RDW kun je een kenteken invoeren en ontvang je vervolgens een lijst met gegevens. Check of dit klopt met wat er op de papieren staat en wat de verkoper over de auto vertelt. Klopt er iets niet? Dat is meestal geen goed teken. Een auto kan bijvoorbeeld gestolen zijn of er kan gesjoemeld zijn met de APK. Vraag het dus goed na!

3.      De auto in stilstand

Bekijk de auto goed wanneer hij stilstaat. Let bijvoorbeeld goed op roest, dat kan namelijk een slecht teken zijn. Ook schimmel in de bekleding is geen goed teken: dan is de auto niet goed waterdicht en komt er veel vocht in. Probeer alle opties op de auto even uit, zoals de verlichting en knoppen aan de binnenkant. Kijk ook goed naar de motor. Hoewel het, wanneer je geen verstand hebt van auto’s, lastig te zien is of een motor in orde is kun je wel kijken naar hoe schoon het onder de motorkap is en of alles er netjes uit ziet.

Lees tip:  Wat heb je aan een auto volgsysteem?

4.      Tijdens de proefrit

Zorg dat je altijd een testrit maakt wanneer je een auto wilt kopen. Tijdens een testrit kun je namelijk luisteren naar de geluiden van de auto en bepalen of hij prettig rijdt. Probeer tijdens de testrit zowel door rustige wijken als over de snelweg te rijden. Luister goed of de motor zonder onderbrekingen en regelmatig loopt. Vreemde bijgeluiden zijn geen goed teken, deze duiden vaak op slijtage. Vooral in de bochten en bij drempels spelen deze geluiden op. Probeer ook alle accessoires zoals de ruitenwissers, radio, airco en de elektrische ramen. Probeer ook een keer om hard te remmen zodat je de remschijven en remblokken kunt testen.  

Onderhandel en laat je niet gek maken!

Een occasion kopen kan een flinke uitgave zijn. Neem dus je tijd en laat je niet gek maken door een autoverkoper! Om zeker te weten of een auto bij je past moet je er de tijd voor nemen. En is het een goede match? Wees dan niet bang om te onderhandelen. Het is niet gek om minpunten te benoemen zodat er iets van de prijs af gaat. Zoek hier een goede balans in. Dan is die fijne auto zo van jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *