Op welke leeftijd kun je het beste voor je rijbewijs gaan

Je rijbewijs halen is een nieuw hoofdstuk in je leven, het is een stap in de richting van volwassenheid. Het kan erg spannend zijn daarom is het belangrijk om te weten hoe of wat. Dat gaan we in deze blog uitleggen.

Wanneer mag het? 

Om te beginnen met rijlessen moet je minimaal 16,5 zijn. Vroeger was dat 18 maar dat is verlaagd naar 16,5, dat is sinds 2011. Als je 16,5 bent mag je ook gelijk je theorie gaan halen, maar nog niet gelijk je rijbewijs, dat mag vanaf je 17e. Als je 17 bent en je hebt je rijbewijs gehaald mag je nog niet alleen de weg op. Onder de 18 jaar moet je met begeleiding rijden, daarvoor heb je een begeleiderspas nodig. Die pas moet je aanvragen voordat je je rijbewijs aanvraagt. Je begeleider moet minimaal 27 jaar zijn, zijn of haar rijbewijs al langer dan 5 jaar hebben en moet ingeschreven staan in de BRP, dat staat voor Nederlandse Basisregistratie Personen. Het is belangrijk om te beginnen wanneer jij er klaar voor bent. 

Beginnen 

Om te beginnen is het handig om jezelf in te lezen over verschillende rijscholen, zoek bijvoorbeeld op internet op ‘Rijschool Gouda’. Dan krijg je heel veel verschillende resultaten, bekijk ze stuk voor stuk en vergelijk ze met elkaar. Neem desnoods contact met wat verschillende rijscholen op, zo krijg je een indruk en kun je makkelijker een keuze maken met welk rijschool het beste bij jou past. Ken jij een rijschool in Gouda?

Lees tip:  Hoe belangrijk is een autoverzekering?

Tips

Er zijn nog een aantal tips die handig zijn om te weten als je gaat beginnen met het halen van je rijbewijs. 

  • Zoek een rijschool die bij je past.Dat is een van de belangrijkste dingen om mee te beginnen. Neem contact met ze op en kijk of het goed voelt.
  • Vraag aan je rijinstructeur tips. Zo kun je je voor elke les goed voorbereiden en haal je alles eruit. Je kunt op internet video’s opzoeken met hoe je bepaalde handelingen moet doen en met tips.
  • Begin op tijd met je theorie. Plan het examen voortijdig in en bereid je goed voor, dit kun je zelf doen door uit het boek te leren of door een dagcursus te volgen. 
  • Als laatste tip willen we je meegeven dat het geen haast heeft. Doe het rustig aan, je zult niet alles in 1x keer kunnen en dat is niet erg. Vergelijk je niet met andere, sommige hebben 29 lessen nodig en andere 60. 

Conclusie

 Het is leuk om je rijbewijs te halen en om te beginnen met rijlessen. Zorg daarom dat je een goede keus maakt voor een rijschool, zoek bijvoorbeeld op internet ‘ Rijschool Gouda’ op en vergelijk er een paar. Als je 16,5 bent mag je beginnen met rijlessen en vanaf je 17e mag je je rijbewijs halen. Wij hopen dat je wat aan onze tips hebt gehad en veel succes! Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *