De belangrijkste valkuilen bij het afsluiten van een autoverzekering

Iedereen die een auto in het Nederlandse verkeer wenst te brengen dient deze verplicht te verzekeren. Wanneer je met de auto wil rijden zal je dan ook altijd geconfronteerd worden met dit type van verzekering. Het afsluiten van de autoverzekering lijkt op het eerste zicht kinderspel, maar is het dat ook? Niet helemaal. Het is namelijk in de praktijk zo dat je ook altijd rekening moet houden met bepaalde valkuilen. Wat is nu namelijk voor jou de beste autoverzekering om af te sluiten? En welk type autoverzekering past het best bij jouw situatie? Wij hebben de belangrijkste valkuilen met betrekking tot het afsluiten van een autoverzekering alvast even voor je op een rijtje gezet zodat je niet de fout maakt die veel anderen wel maken.

1.) Let op het budget dat je beschikbaar hebt voor je autoverzekering

Voordat je gaat kijken naar een bepaalde autoverzekering om af te sluiten moet je eerst even grondig nadenken over het budget dat je daarvoor beschikbaar hebt. Ongeacht het type autoverzekering die je gaat afsluiten zal ze natuurlijk altijd een zekere impact hebben op je financiële situatie. Het is best mogelijk dat je vooral graag zou willen kunnen rekenen op de dekkingen van de allrisk verzekering. Wanneer je daarvoor echter niet voldoende budget beschikbaar hebt wordt dat toch lastig. In principe is het altijd van belang om ervoor te zorgen dat je ergens een balans in je keuze vindt. Deze balans moet dan betrekking hebben tot enerzijds de kostprijs en anderzijds de dekkingen waar je op kan rekenen.

Lees tip:  Bedrijfsauto leasen

2.) De laagste verzekeringspremie is niet voor iedereen mogelijk

De tweede valkuil is wellicht degene waar de meesten inlopen. Wellicht heb ook jij wel al eens een advertentie gezien waarin een bepaalde verzekeraar een autoverzekering aanbiedt tegen een bepaalde kostprijs. Wanneer deze verzekeringspremie lekker laag ligt is de kans groot dat je daar maar wat graag op zal willen intekenen. Het probleem is echter dat dit niet voor iedereen tot de mogelijkheden behoort. De verzekeringspremie die wordt aangerekend wordt in de praktijk namelijk bepaald door verschillende factoren. Het gaat hierbij om de volgende:

  1. Het soort auto en de specificaties waarover ze beschikt;
  2. De rij- en vooral het schadeverleden van de potentiële verzekeringnemer;
  3. Hoe milieuvriendelijk de auto is die je wenst te laten verzekeren;

Het is dus best mogelijk dat je buurman kan rekenen op een zeer scherpe premie die voor jou niet tot de mogelijkheden behoort. Daar valt op zich weinig aan te doen. Wel is het zo dat je hier reeds aandacht aan kan besteden wanneer je een auto koopt. Door dan reeds stil te blijven staan bij de specificaties kan je jezelf net wat eenvoudiger verzekeren van een zeer interessante prijs voor de autoverzekering die je gaat afsluiten.

3.) Je schadeverleden is ongelofelijk belangrijk

In lijn met bovenstaande ligt het feit dat er door verzekeraars tegenwoordig erg vaak wordt gekeken naar het schadeverleden… en niet zo’n beetje ook. Daarbij maken we een onderscheid tussen twee verschillende situaties. Het gaat hierbij om de volgende:

  1. De situatie waarin je betrokken bent geraakt bij een ongeval met verwijtbare schade;
  2. Ongevallen met schade waarvoor jij niet aansprakelijk bent;
Lees tip:  Functionele aanpassingen aan je auto

In het eerste geval zal dat altijd een effect hebben op de zogenaamde bonus malus van je verzekering. Wat betekent dit precies? Dit betekent dat het risiconiveau van jou als verzekeringnemer bij de verzekeringsmaatschappij omhoog zal gaan. Het gevolg hiervan is dat je met absolute zekerheid een grotere basispremie zal moeten betalen. Let wel, het is niet zo dat je hier blijvend voor wordt gestraft. Niet alleen het aantal jaren met schade telt namelijk, dat geldt ook voor het aantal schadevrije jaren die je hebt opgebouwd. Toch is het belangrijk om hier voorzichtig mee te zijn. Voordat je het weet is het namelijk zo dat je met een aanzienlijk hogere prijs voor je autoverzekering rekening moet houden.

 Wat met ongevallen met niet verwijtbare schade?

De vraag die je, je nu als potentiële verzekeringnemer uiteraard nog zal stellen is wat er dan precies gebeurt wanneer er sprake is van een ongeval zonder verwijtbare schade. Kan dat ook een negatieve impact hebben op je potentiële nieuwe autoverzekering? In principe niet. Wanneer de schade de schuld is geweest van een derde zal de verzekeraar daar altijd rekening mee houden. De kans dat dergelijke situaties je autoverzekering negatief zullen beïnvloeden is dan ook ongelofelijk klein. Let wel, er bestaan hiervoor zeker en vast uitzonderingen.

4.) Let niet alleen op de prijs van individuele autoverzekeringen

Wanneer je een autoverzekering wil afsluiten let je uiteraard vooral op de premie die voor een dergelijke, individuele verzekering wordt aangerekend. Het is echter niet alleen de premie voor de individuele autoverzekeringen die interessant is. Wat namelijk ook te denken van de verzekeringen die je gecombineerd kan afsluiten? Het kan ongelofelijk interessant zijn om verschillende verzekeringen die je echt nodig hebt te laten bundelen tot één pakket bij dezelfde verzekeraar. De kans is ongelofelijk groot dat je op die manier zal kunnen rekenen op een interessantere prijs dan wanneer je alle verzekeringen individueel zou afsluiten.

Lees tip:  Track en trace systeem - verbetert efficiëntie en veiligheid

5.) Hou rekening met de fiscaliteit van je voertuig

Tot slot is er natuurlijk nog de gevreesde fiscaliteit waar elke auto mee af te rekenen krijgt. We maken tegenwoordig grof gezegd een onderscheid tussen drie verschillende soorten auto’s:

  1. Benzineauto’s;
  2. Diesel auto’s;
  3. Hybride of elektrische auto’s;

Het is geen geheim dat de overheden het steeds vaker hebben gemunt op dieselvoertuigen. Voor deze auto’s geldt dat ze langzaam maar zeker uit het straatbeeld zullen komen te verdwijnen. Dit wellicht niet in het minst als gevolg van het feit dat de kosten die voor dergelijke auto’s worden aangerekend vanuit de overheden steeds hoger komen te liggen.

Ook de autoverzekering houdt hier rekening mee. Voor dieselauto’s is het dan ook zo dat je geconfronteerd wordt met een extra milieubelasting. Deze wordt (nog) niet aangerekend voor benzine auto’s maar dat zou mogelijks in de toekomst kunnen veranderen. Op vlak van fiscaliteit ben je bij het aankopen van een auto in ieder geval altijd het beste af met een elektrisch of een hybride exemplaar. Ook je auto verzekeren zal in het merendeel van de gevallen net wat voordeliger uitvallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *