Wat doet een expediteur

Een transporteur verricht andere werkzaamheden dan een expediteur. Maar wat is dat dan precies? Wanneer je goederen wil transporteren op internationaal niveau moet je aan bepaalde formaliteiten voldoen waar kennis voor nodig is op specialistisch niveau. Als je deze kennis niet hebt en geen tijd hebt om je daarin te verdiepen schakel je een expediteur in. Het gaat hierbij voornamelijk om luchtvracht transport en transport via zee.

De basis

Een transporteur is enkel en alleen verantwoordelijk voor het verplaatsen van goederen van punt A naar punt B. Daarentegen zijn expediteurs echt bemiddelaars in dit proces. Deze bedrijven zorgen dat je goederen op de meest efficiënte en snelste manier vervoerd worden. De expediteur doet onderhandelingen over de prijs, verzorgt de vrachtbrief, stelt contracten op, verzorgt het manifest en de betaling. Tevens staat deze borg voor invoerrechten en vrachtpenningen, adviseert hij, kan hij vervoer organiseren van deur tot deur en kan hij in opslag voorzien.

Administratief werk

Daarnaast kan de expediteur nog een andere taak voor je uitvoeren, namelijk administratief werk. De expediteur kan bijvoorbeeld vergunningen aanvragen en bepaalde douaneformulieren voor je verzorgen. Hij is zeer bekend met de douaneregelingen en kan daardoor allerlei procedures veel sneller doorlopen dan wanneer je het als bedrijf of individu zelf zou doen. 

Groepen kleine zendingen

Als laatste kan een expediteur er ook voor zorgen dat kleinere zendingen van een aantal ondernemers gegroepeerd worden en zo een grotere lading vormen. Dit noem je groupagediensten en het scheelt veel in kosten en transittijden. Groupagediensten kunnen bijvoorbeeld handig zijn wanneer je geen volle lading aan items hebt. Groupage transport is mogelijk bij alle soorten transport zoals zeevracht, luchtvracht en wegtransport. De container wordt gedeeld met verschillende partijen. Het is efficiënt en het brengt ook een stuk milieuvriendelijkheid met zich mee. Wanneer je op zoek bent naar een expediteur Schiphol kun je die hier vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *