Verhuisdozen – omdat je niet zonder je spullen naar een nieuw domicilie vertrekt

Soms taal je er jaren niet naar. Je woont goed, dus waarom verhuizen. Maar op het moment dat je je kasteeltje toch gaat verlaten omdat er iets mooiers aan de horizon is gevonden, dan ga je ernaar op zoek: verhuisdozen. Want dan moet de hele inboedel ingepakt en dat kan het best op een nette manier. Je kunt wel bananendozen bij de supermarkt vinden, maar altijd veel te weinig en ze eerst schoonmaken is ook zoiets. Gewone dozen hebben alle vormen en maten, dus die zet je ook niet keurig in een verhuiswagen. Verhuisdozen zijn qua sterkte, maat en stapeling gewoon gemaakt voor een inboedel die op reis gaat. Een goede verhuisdoos kenmerkt zich door drie kwaliteiten:

• Stevige handvatten

• Goed stapelbaar

• Zo in elkaar door goed vouwwerk

Gebruik goede verhuisdozen

Voor je je ‘ik vertrek’ doet of ‘het roer om’ gooit, is het beslist wijs om te gaan winkelen naar goede dozen. Bij een gemiddelde verhuizing heb je tussen de 100 en 150 dozen nodig. Op je winkeltocht online zie je ook plastic dozen voorbijkomen die als ‘zeer sterk’ staan aangeprezen. Maar een goede golf-kartonnen doos is eigenlijk net zo goed, ook voor zware spullen. Bovendien draag je je milieuvriendelijke steentje bij als je voor karton kiest. Check thuis wel even hoeveel fragiele spulletjes er mee op reis gaan. Die breekbare items hebben dozen van driedubbel of dubbel golfkarton nodig. Ga uit van ongeveer 45 kilo aan maximaal gewicht per doos; je moet ze namelijk wel gemakkelijk kunnen tillen. Bij de niet echt breekbare spullen voldoet een enkelgolfkarton doos. De meeste dozen kun je in een standaardformaat aanschaffen; handig bij het stapelen. Maar sommige spullen vragen om afwijkende formaten; bijvoorbeeld een breedbeeldtelevisie of grote spiegels.

Lees tip:  Redenen waarom je een aanhangwagen kunt huren

Kies voor zoveel mogelijk een en hetzelfde model

De rechthoekige vorm is standaard bij verhuisdozen. Zo kunnen ze kostenbesparend in een vrachtwagen worden gestapeld. Bijna altijd zijn de dozen stevig genoeg om ze vijf hoog te stapelen. De stapelsterkte is minimaal vier dozen. Heb je kostbare kleding, dan vallen een paar speciale garderobedozen te overwegen; eigenlijk zijn dat hangkasten van karton. Zo kan je textiel vrij hangend naar je nieuwe adres toe.

Snel vouwen van verhuisdozen

Even over het vouwen van dozen. De ene doos vouwt net weer wat anders dan de andere. Kies dan voor een vouwmethode waar jij goed mee om kunt gaan. Sommige dozen vergen eerst de studie van een Youtube movie voor je eruit bent hoe je vorm in dat karton kunt krijgen. Een snel vouwende doos heeft de voorkeur, zeker als je er een paar honderd moet maken. Snel vouwende dozen hebben vaak een automatische bodem. Terwijl je de doos dan opzet, schuiven de bodemlagen automatisch al over elkaar heen. Zo vormen ze een dubbele grondlaag en dat betekent een extra stevige bodem die doorzakken verhindert.

Tillen moet niet leiden tot scheuren

Een verhuisdoos ‘verhuist’ zelf ook. Van zolder naar oprit. Van vrachtwagen naar tijdelijke nieuwe bewaarplek. En vanaf die plek weer naar een verdieping in je nieuwe huis. Om uiteindelijk nog eens te verhuizen naar de juiste ruimte. Dat betekent dat je zeker een aantal keren moet sjouwen. Handvatten van verhuisdozen dienen daarom in orde te zijn. Liefst zijn die van dubbel karton maar beter is van driedubbel karton. Zo voorkom je vroegtijdig scheuren van de handvatten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *